5 Tips på hur du bäst tar hand om ditt hjärta och cirkulation

När det gäller våra hjärtan tror vi ofta att så länge vi äter rätt och motionerar gör vi allt vi kan för att skydda detta livsviktiga organ. Det finns dock flera andra viktiga sätt att ta hand om ditt hjärta och din cirkulation för att hålla dem välfungerande i många år framöver.

 

Här är några tips på hur du bäst tar hand om ditt hjärta och din cirkulation:

 

  1. Håll dig vätskeklar

 

Vatten är viktigt för att hålla alla våra organ friska, inklusive hjärtat. Sträva efter att dricka minst åtta glas vatten per dag för att hålla din kropp – och ditt hjärta – på topp. Om du tycker att vatten är tråkigt kan du prova att lägga till skivor av citron eller gurka för att få lite smak.

 

  1. Undvik rökning och överdriven alkoholkonsumtion

 

Rökning och överdriven alkoholkonsumtion är två av de största orsakerna till hjärtsjukdomar. Om du röker bör du försöka sluta så snart som möjligt, och om du dricker för mycket alkohol bör du försöka minska den gradvis. Båda dessa vanor kan ha en negativ inverkan på din hjärthälsa och öka din risk för olika hjärt-kärlsjukdomar.

 

  1. Ät en hälsosam kost

 

En hälsosam kost är nyckeln till att bibehålla ett friskt hjärta. Se till att du äter mycket frukt, grönsaker och fullkornsprodukter samt magra proteinkällor som kyckling och fisk. Undvik bearbetade livsmedel och sockerhaltiga drycker, som kan ha en negativ inverkan på din hjärthälsa.

 

  1. Motionera regelbundet

 

Motion är en annan viktig del för att upprätthålla ett friskt hjärta. Försök att integrera minst 30 minuters motion i din dagliga rutin – oavsett om det handlar om att gå en promenad, simma eller cykla. Motion bidrar till att förbättra den kardiovaskulära hälsan genom att stärka hjärtmuskeln och sänka kolesterolnivåerna.

 

  1. Hantera stressnivåerna

 

Stress kan också ha en negativ inverkan på hjärt- och kärlhälsan. Försök att använda avslappningstekniker som yoga eller meditation, eller ta lite tid för dig själv varje dag för att slappna av och minska stressen. Detta kommer att hjälpa dig att hålla dina stressnivåer i schack och skydda din hjärthälsa på lång sikt.

Om du har problem med ditt hjärta eller andra organ bör du prata med din läkare om det. Läkaren kan ge dig medicin som hjälper såsom furosemid, som verkar för att minska vätskeansamlingen och högt blodtryck. Tala alltid med din läkare innan du tar någon medicin.